Okrasná školka Droždín
úvodní stránka nabídka rostlin / ceník kontakt zasílání popisy a obrázky rostlin
zpět na obsah - návody
návody
 
popisy a obrázky rostlin
listnaté
pnoucí
trvalky
jehličnaté
ovoce
méně známé ovoce
 
 
 

 

 
 

Jujuba, cicimek (Ziziphus jujuba)

 

Popis a návod na pěstování cicimku čili jujuby

 

Ziziphus jujuba Mill.

 Cicimek, Čínské datle, Jujuba

 

Mezi citrusáři a dalšími pěstiteli netradičních ovocných plodin je jujuba dobře známa, ne tak již rozšířena. Tato pozoruhodná a odolná plodina s výbornými plody se začíná v poslední době nabízet i pro širší veřejnost, snad si i proto zaslouží bližší představení.

 

Jujuba je opadavý keř či nízký stromek 3 – 4 (vyjímečně až 8 m) vysoký. Pochází z Číny, kde se také odedávna pěstuje a selektuje. Z Číny se postupně jako ovocný keř rozšířil přes Střední a Malou Ásii do středomoří a dále do všech subtropických a mírných oblastí. Jsou známa dvě hlavní centra šlechtění a výběru nových odrůd, kromě Číny jde o pontskou oblast, zejména Krym. Vědecký název Ziziphus, zkomoleně česky cicimek pochází ze starofénického zizuf, název pro příbuzný cicimek lotosový, ve starověku běžně pojídaný v celém Středomoří. Jujuba je zase francouzské zkomolení rodového názvu na jujube (čti žižib). Neplatané synonymum Zizyphus Toum. ex Linn. z roku 1735 se často a chybně přepisuje.

 

Letorosty jsou slabě trnité, starší větve uzlovité. Květy rozkvétají v úžlabích asi 3 cm dlouhých, eliptických listů, jsou žlutavé a drobné. Plod je oválná, někdy kulatá peckovice 2 – 3 cm dlouhá, divoké semenáče jsou i menší, ale u některých odrůd mohou mít plody až 6 cm. U nás dozrávají během září kdy se zelené plody vybarvují do krémově bílé a červené, nesesbírané vydrží na stromě i celu zimu. Některé velkoplodé odrůdy šlechtěné v teplejších oblastech zrají i podstatně později a jsou proto nevhodné pro pěstování v našich středoevropských podmínkách. Pecka je podlouhlá a úzká, k oběma koncům zašpičatělá. Povrch plodu je tmavě červený, lesklý. Dužina masitá, krémově bílá, sladká, navinulé chuti, konzistencí i chutí připomíná čerstvé datle. Po možném usušení stále chutí připomínají sušené datle, odtud pochází i jeden z názvů rostliny. Plody jujuby jsou mimořádně chutné a v oblastech pěstování velmi oblíbené.

 

Valíček uvádí, že plody obsahují 25 –32 % sacharidů (sušené až 63,8 %), 2,6 – 3,4 % bílkovin a až 3,7 % tuku. Jsou mimořádně bohaté na vitamín C, kteréhož obsahují 250 – 3000 mg%; navíc obsahují velké množství mikroelementů (zejména železa, kobaltu a jódu) snadno využitelných lidským organismem. Z dalších obsahových látek je nutno zdůraznit organické kyseliny, sliz, provitamin A, vitamin B2, flavonoidy či triterpenoidní kyseliny: oleanolová, betulinová, ursulová aj. Plody lze pojídat čerstvé, sušené či kandované. Vyrábět lze i sirupy či kompoty. Plody, semena a kůra se používají jako léčivé drogy. Působí na nespavost, vysoký krevní tlak, tlumí kašel, zpomalují stárnutí, na Ukrajině také pomáhají při léčení následků ozáření.

 

Jistou zajímavostí se vyznačují listy. Obsahují látky které tlumí receptory vnímání sladkosti. Znamená to, že po rozkousání listu nevnímáme jistou dobu sladké, cukr se nám v puse například jeví jako písek.

 

Pěstování je snadné. Mladé rostliny necháme narůst v květináči a přezimovat ve sklepě. Starší lze vysazovat do volné půdy pod širým nebem. Obecně lze venkovní pěstování doporučit ve všech teplejších oblastech, ve vyšších polohách je vhodný zimní kryt u kořenů. Běžně roste v oblastech, kde teploty klesají i na –20°C. Pro dobré zrání je však vhodné dobré oslunění, případně chráněná poloha. V původních podmínkách roste na velmi chudých a kamenitých půdách a toleruje i sucho. Sázíme tedy zásadně na slunná, nezamokřená stanoviště. S výběrem půdy si nemusíme dělat starosti, ani obsah vápence v půdě není na škodu, ačkoliv běžně roste na silikátových podkladech. V Droždíně máme dlouhodobé zkušenosti s pěstováním několika odrůd. Dosud se nám nestalo, aby rostlina či jen nějaká větev omrzla.

 

Rozmnožovat lze semeny, ačkoliv semenáče mají menší plody a déle nastupují do plodnosti. Stratifikovaná semena klíčí hůře, zvláště pro silné osemení, které můžeme mechanicky narušit. Odrůdy se obvykle rozmnožují roubováním či v explantátových kulturách. Řízky zakořeňují spíše neochotně. Lze snadno přesazovat kořenové odnože.

 

Případy pěstování jujuby jsou u nás dosti řídké a proto nelze pohovořit o zkušenostech s opravdu velkým množstvím kultivarů. Rozšířené, a to i po celé Evropě, jsou zejména ´Lang´ a ´Li´. Prvně jmenovaný má o něco menší sladké plody s rosolovitou dužinou. Zraje spíše dříve. ´Lang´ tvoří poněkud větší plody. Oba kultivary jsou spíše vzrůstnější keře (2 – 4 m).

 

Plody focené koncem září 2010 v Droždíně

 

Plody focené koncem září 2010 v Droždíně

plody vydrží i přes zimu (jarní rašení)

sušené plody jsou velm ceněné a chutné